Откриването на изложбата е от 18:00 часа на 7 ноември в

...
Откриването на изложбата е от 18:00 часа на 7 ноември в
Коментари Харесай

Експозиция за фамилия Искович в Историческия музей в Русе

Откриването на изложбата е от 18:00 часа на 7 ноември в зала „ Русе “ 

В Историческия музей ще бъде открита галерия, отдадена на фамилия Искович – фамилията на заможния русенец Алберт Искович, чието име се свързва със основаването на фабриката за бои и лакове от началото на 20 век „ Искович & Леви “, известна през днешния ден като „ Оргахим “.

Началото е от 18:00 часа на 7 ноември в зала „ Русе “ на Историческия музей. 

Автор на концепцията и основател на изложбата е уредникът в отдел „ История на България 15 - 19 век “ Ренета Рошкева. Експозицията съдържа 16 постери с снимки от непокътнат албум, принадлежал на фамилията, а по-късно, станал част от фонда на музея. Публикувани са и фотоси на дребна част от писмата сред брачната половинка на Искович – Хилда Искович и нейната другарка Мара Малчева, брачна половинка на инж. Петър Малчев, електрифицирал Русе. Именно кореспонденцията сред двете дами и непокътнатият образен материал са в основата на изследването, документиращо динамичността на връзките в избран кръг от обществото – на заможни, перспективни, авторитетни хора.

Изложбата наблюдава в последователен ред измененията, съпътстващи живота на едно семейство в България и времето след преместването му в Америка, както и развиването на обществото през 20 век. Експозицията концентрира описа си върху основаването и разрастването на „ Искович & Леви “, показва създателя на предприятието и неговото семейство, заминаването на семейството за Америка и животът им зад океана, стопира се върху другарството сред Хилда Искович и Мара Малчева, което продължава и след преместването на фамилията.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР